Urška Kovač Grad, OŠ Dragomelj

»Nekomu, ki čuti delo pedagoga kot poslanstvo, nikoli ne sme biti škoda časa, da v učencih išče potenciale in jih pomaga razvijati, čeprav za to direktno nikoli ni nagrajen.«
Urška-Kovač-Grad

»Učiteljica mi pomeni najlepše delo, kar bi ga lahko opravljala. V bistvu je to poklic, kjer ne občutim, da je to moja služba. Bolj ga občutim kot poslanstvo, ki ga z velikim veseljem in zagnanostjo tudi opravljam.«

»Moj način dela nikoli ni bil strogo učiteljski. Vedno iščem dialog z učenci in vsaka generacija je malce drugačna, zato je tudi način poučevanja potrebno temu ustrezno prilagoditi,« pravi Urška, učiteljica naravoslovja, ki živi svoje poslanstvo. Pomemben se ji zdi spoštljiv medsebojni odnos, empatija in pozitiven odnos do okolja in narave.  Vedno je na voljo svojim učencem, kadar so v učni ali osebni stiski, pri njih išče znanje, ne neznanja, po izbiri učencev pa je bila večkrat učiteljica meseca.

Pri poučevanju jo je vedno zanimal praktičen prikaz snovi in predaja kvalitetnega ter uporabnega in dolgoročnega znanja učencem. Zato jim približuje naravoslovje skozi čim več praktičnih primerov in povezavo z naravo, z uporabo pripomočkov informacijske in komunikacijske tehnologije, ki učencem služijo tudi kot motivacija za delo (video vsebine, izdelava aplikacije za prepoznavanje rastlin v naravi), s pripravami in mentorstvom na različnih tekmovanjih. Kjer ugotavlja, da lahko učenec, ki ravno ne blesti pri pouku, prenese največ tekmovalnega pritiska: »Na samem tekmovanju je tak učenec prevzel vlogo vodje in sošolce popeljal do srebrnega mesta«.

Iskanje in spodbujanje učencev, da izpostavijo svoje skrite potenciale, se ji zdi zelo pomembno. »Menim da nekomu, ki čuti delo pedagoga kot poslanstvo, nikoli ne sme biti škoda časa, da v učencih išče potenciale in jih pomaga razvijati, čeprav za to direktno nikoli ni nagrajen,« poudarja in nadaljuje, da se jim je to do sedaj že obrestovalo tudi pri druge vrste tekmovanjih: »V lanskem šolskem letu sta dva učenca naše šole na tekmovanju Mali šef zasedla drugo mesto, viden uspeh smo dosegli tudi na tekmovanju Zlata kuhalnica«.

Za Urško sta bila oba procesa priprave in spremljanja do končnega rezultata  neprecenljiva izkušnja, ki jo želi ponoviti tudi z mlajšimi generacijami, svoje delo pa še opiše: »Delo pedagoga je dolg kreativen proces, ki se nikoli zares ne konča. Vedno pridejo nove generacije, ki s seboj prinašajo nove izzive«.

Delite to zgodbo

Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |