Tanja Jankovič, OŠ Danile Kumar

»Učenci so zame aktivni soustvarjalci pouka.«
Tanja-Jankovic

»Biti učiteljica je zame nekaj posebnega, saj je vsakič po malem drugače. Tako je pri delu z ljudmi, saj ima vsak posameznik, vsaka skupina svoj karakter in lepota učiteljevega poklica je v (so)ustvarjanju novih zgodb z vsakič drugačnimi junaki. Rada sem učiteljica. Še posebej učiteljica razrednega pouka. Ker razredni pouk vključuje toliko različnih področij – tudi tistih, ki segajo onkraj predmetov, ki jih učitelji razrednega pouka poučujemo. Z učenci namreč preživimo večino šolskega dneva. Sama sem bila zmeraj radovedna. Verjamem, da so zgledi nalezljivi in to radovednost in strast do novega znanja rada prenašam tudi na otroke.«

Tanja je vsestranska učiteljica, s širino znanja in z velikim srcem. Ob upoštevanju različnosti med učenci se ji zdi pomembna aktivnost vsakega izmed njih, v vseh zna poiskati talent in jih spodbujati pri razvoju.

»Za učenje so potrebne napake, zato je dobrodošlo, da se učenci motijo in da jim nato pomagamo konstruirati nova stališča na podlagi tega,« pravi in se z učenci veliko pogovarja, posluša njihova razmišljanja in utemeljevanja. Spodbuja jih k dobremu sobivanju in spoštovanju razlik, razmišljanju s svojo glavo, izražanju brez strahu in v njihovem ritmu. Želi si, da bi otroci zrasli v aktivne, poštene in kritične soustvarjalce naše družbe in hkrati ohranili svojo igrivost, iskrivost in žar v očeh. Zato jim rada predstavi raznolike načine, pristope, metode in pripomočke, tudi nekonvencionalne, stvari pa pogosto medpredmetno povezuje.

Med pouk vpleta elemente joge in sproščanja, možgansko telovadbo, gibanje vključuje, kamor se le da. Z učenci ustvarja s seti Lego Education, s pristopom Storyline, ‘Hands on’, s poustvarjanjem v obliki stripov, s kamišibajem… . Različne generacije, različni pristopi. Preko raznovrstnih dejavnosti in pripomočkov se srečujejo tudi s čuječnostjo. »Sodobna šola bo gotovo pričela usposabljati nove generacije otrok v socialnih veščinah in (samo)regulaciji različnih obremenjujočih situacij in stresov,« meni in dodaja, da je to poleg čuječnosti lahko še marsikaj drugega.

Tanja igra kitaro in vsako leto pripravi s svojimi učenci predstavo, ki vključuje širše vrednote. V korona času pa se je še dodatno izkazala s svojo dosegljivostjo, pripravljenostjo pomagati in z razvijanjem talentov otrok na različnih področjih. V njeni spletni učilnici so učenci objavljali naloge, spise, snemali videe, objavljali, kaj so počeli v prostem času in komentirali izdelke ostalih. Z njimi je bila v vsakodnevnem stiku, jih vzpodbujala in sproti preverjala njihovo delo. S svojo razlago in poskusi je sodelovala tudi v oddaji Izodrom, na Youtubu pa je v svoj kanal objavila posnetke sproščanja za učence pred in med učenjem.

Delite to zgodbo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |

account android arrow-alt-circle-down arrow-alt-circle-left arrow-alt-circle-right arrow-alt-circle-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up author bars behance blogger buffer caret-down caret-left caret-right caret-square-down caret-square-left caret-square-right caret-square-up caret-up cart-menu-1 cart-menu-2 cart-menu-3 cart-menu-4 categories chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up clock close comments cookies copyright coupon-discount date-modified date-published discord double-arrows-down double-arrows-left double-arrows-right double-arrows-up dribbble envelope-open envelope eye facebook fax flickr foursquare github gmail google-drive grid-view hashtag hollow-ring homepage instagram ios level-down-alt level-up-alt line link linkedin list-view login logout long-arrow-alt-down long-arrow-alt-left long-arrow-alt-right long-arrow-alt-up medium messenger mobile-menu mobile phone pinterest place qq quote-left quote-right quotes reading-time-hourglass reading-time-stopwatch reddit rss scroll-to-top search shazam shopping-bag shopping-cart side-panel-opening-2-left side-panel-opening-2-right side-panel-opening-left side-panel-opening-right skype slack small-arrow-down small-arrow-left small-arrow-right small-arrow-up sms snapchat soundcloud spinner spotify stackoverflow sync telegram tiktok times-circle tinder trello tripadvisor tumblr twitch twitter viber vimeo vine vkontakte website wechat whatsapp windows wishlist xing yelp youtube zoom