Tamara Slana, OŠ Ljudski vrt Ptuj

»Biti učiteljica je velika odgovornost: do otrok, do staršev in do družbe.«
Tamara-Slana

Če bi učitelje vprašali, ali so kdaj zares na počitnicah, verjetno ne bi odgovorili pritrdilno. Tudi Tamara Slana, učiteljica na Osnovni šoli Ljudski vrt na Ptuju, pravi, da je poučevanje nenehna težnja po izboljšavah pri podajanju učne snovi. Učilnica je polna skrbno narejenih didaktičnih pripomočkov, ki olajšajo razumevanje in vsakodnevni pouk. Za učiteljico je to precejšen zalogaj in prav v tem se kaže njena srčnost, predanost, kreativnost, organiziranost in prilagodljivost.

Sodobne raziskave poudarjajo velik pomen gibanja na delovanje možganov in učenje. Ko z gibanjem aktiviramo možganske funkcije, je učenje kvalitetnejše in lažje. Tako sproščamo stres, spodbujamo osredotočenost, v pomoč je tako pri hiperaktivnih kot pri zasanjanih otrocih. Gibanje olajšuje pomnjenje in nas sprosti, ko smo z informacijami prenasičeni. Tudi učiteljica Tamara učenje redno prepleta z gibanjem in premikanjem po prostoru; to dopolnjuje s playness pedagogiko in poudarkom na diferenciaciji. Vedno se trudi najti zlato sredino med strogostjo in ljubeznivostjo.

Med primeri dobre prakse učiteljica Tamara izpostavi krog razrednih zadolžitev, kviz gumbe, razredni novičnik, didaktično igro Muhe in druge. S pomočjo kroga zadolžitev učenci prakticirajo različne dolžnosti in razredne naloge: »Na zunanji strani so imena učencev, v krogu, ki se vrti, pa so zapisane zadolžitve v razredu. Ideja je, da krog premikamo za eno polje vsak teden, tako so vsak teden s svojimi nalogami zaposleni vsi učenci.« Otroci so hitro vzljubili kviz gumbe: »To so preproste led lučke na dotik, kjer sodelujejo trije učenci hkrati. Dva igrata, tretji pa narekuje ali postavlja vprašanja. Zelo je priročna za utrjevanje in ponavljanje snovi.« Razredni novičnik je izhajal enkrat tedensko, v katerem so bile zbrane vse pomembne informacije, ki so sledile v prihodnjem tednu (preverjanja in ocenjevanja, predstave, sestanki, športni dnevi, pa tudi intervjuji in misli učencev). Didaktična igra Muhe je prav tako namenjena trem igralcem: »Potrebujemo plastificirane muhice, dva muholovca in kartice z računi. Zahtevnost lahko prilagodimo na različne načine: število muh, težavnost računov …« Učiteljica Tamara ideje redno objavlja na svojem Facebook profilu Kreativno in pozitivno v razredu in na YouTube kanalu Tamara Slana.

Biti učiteljica je velika odgovornost do otrok, do staršev in do družbe. »Pri otrocih želim razviti pozitivno samopodobo, samozaupanje, vztrajnost, smisel za kreativnost. Navajam jih na samostojnost in kritično mišljenje.« Učiteljici morajo zaupati. Pomembno je, da jih spodbujamo, tudi če jim kdaj kaj ne uspe v prvo. »Šola je delo in samo trdo delo prinaša rezultate.«

Delite to zgodbo

Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |