Simona Burkeljca, OŠ Vodmat

»Poučevanje glasbe je zame več kot le poklic; je priložnost, da oblikujem in navdihujem življenja mladih posameznikov skozi čudovit svet umetnosti.«
Simona Burkeljca

»Biti učiteljica ni le služba, temveč privilegij, ki mi omogoča, da soustvarjam potovanje učencev skozi čarobni svet glasbe,« pove Simona Burkeljca, učiteljica glasbene umetnosti na Osnovni šoli Vodmat.

Da bo učiteljica glasbe, je vedela že zelo zgodaj. Doma jo je naprej poučeval kar njen dedek, ki je bil priznani zborovodja in organist, in tako je že kot majhna deklica hodila na pevske vaje in uživala na nastopih. To povezanost z glasbo želi deliti z ostalimi. »Poučevanje glasbe je zame več kot le poklic; je priložnost, da oblikujem in navdihujem življenja mladih posameznikov skozi čudovit svet umetnosti,« pravi.

Ohranjanje pristnega stika z glasbo je v poplavi različnih interesov otrok, hitrem tempu življenja in navsezadnje tudi vsej tehnologiji vedno večji izziv, ugotavlja. Simona se zato trudi iskati načine, kako približati glasbo prav vsem učencem – tudi tistim, ki nimajo glasbene izobrazbe. Tako ponuja učne ure inštrumentov in solopetja tudi tistim, ki ne morejo obiskovati glasbene šole, je mentorica izbirnih glasbenih predmetov in organizatorka mednarodnih glasbenih ekskurzij. »Nazadnje smo bili z učenci na Dunaju, kjer smo si ogledali operno hišo in bili na univerzi za glasbo. Pogosto se zgodi, da se učenci bojijo nastopanja, pri takih sodelovanjih, ki jih pogosto spremljajo manjši nastopi katerega izmed učencev, pa izgubijo tremo in presenetijo sami sebe. Mnogi odkrito povedo, da so prvič v operni hiši ali na koncertu klasične glasbe.«

Simona, sicer dolgoletna mentorica študentom Akademije za glasbo, ki opravljajo strnjeno učno prakso, izvajalka seminarjev za učitelje glasbene umetnosti, članica skupine za posodobitev učnih načrtov in prejemnica Priznanja Občine Lukovica, se lahko pohvali z mnogimi mednarodnimi in domačimi uspehi. Pod njenim mentorstvom so učenci prejeli srebrno plaketo na tekmovanju v Pragi, bronasti plaketi v Olomoucu in Bratislavi, srebrno priznanje na regijskem tekmovanju Zagorje ob Savi in tri zlata, osem srebrnih priznanj ter dve bronasti priznanji na Slovenski glasbeni olimpijadi. Skupaj so posneli tudi film Moje pesmi, moje sanje.

Vsaka Simonina učna ura je polna različnih glasbenih dejavnosti – petja, igranja, plesa in ustvarjanja –, metode dela prilagodi razredu, ki ga poučuje, snovi, ki jo obravnavajo, in razredni klimi. Njen cilj pa je jasen – še naprej navduševati mlade za glasbo.

Delite to zgodbo

Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |