Saša Pušnar Dobnikar, Ekonomska šola Ljubljana

Ta poklic ti da možnost, da vedno znova rasteš s svojimi dijaki.
Sasa Pusnar Dobnikar

»Želim, da bi dijaki vzljubili učenje tujih jezikov, saj več jezikov znaš, več veljaš.«

»To je bila pa najboljša ura do sedaj,« s hvaležnostjo izrekajo dijaki učiteljice Saše Pušnar Dobnikar ob koncu ure. Če bi jih ustavili na cesti in povprašali o učiteljici Saši, bi zagotovo govorili o superlativih. Rekli bi, da je Saša venomer nasmejana, prijazna in spoštljiva, njene ure pa sproščene in zabavne. K temu Saša doda še svojo navdušenost. Navdušenost nad svojim predmetom španščine in ravno to navdušenost poskuša prenašati na svoje dijake.

»Ta poklic ti da možnost, da vedno znova rasteš s svojimi dijaki, se tudi sam od njih kaj naučiš ter da občutiš ponos in veselje, ko dijaki pridobijo in izkažejo znanje, ki so ga pridobili od tebe,« pravi Saša, ki učiteljevanje jemlje kot poklicanost in ne poklic. Pravi da je večinoma delavno in zahtevno, a tudi zanimivo in zabavno. Včasih stresno, a nikoli dolgočasno. »Lahko bi rekla, da je učiteljevanje zame način življenja, saj se z vprašanji, kako poučevati, kaj novega pripraviti in kako pristopiti k dijakom ukvarjam ves čas, tudi tako, da se samoizobražujem, berem knjige na to tematiko, se udeležujem seminarjev in sledim novostim na tem področju.« Vsak razred je svoj svet pravi učiteljica španščine. In v njenem svetu se poučevanje prepleta z elementi formativnega spremljanja, kjer je pouk osredinjen na dijaka in njegov napredek. Tu se združijo njena kreativnost, inovativnost in želja po dijakovih uspehih. Razumevanje snovi preverja z uporabo modernih aplikacij, semaforji ali listki, kjer dijaki bodisi napišejo povzetek snovi, bodisi vprašanja, ki se jim še vedno porajajo.

Več jezikov znaš, več veljaš, je njen pregovor, ki ga v letih učiteljevanja poskuša uresničiti pri svojih dijakih. Želi, da vzljubijo učenje tujih jezikov in se trudi, da jim strah pred govorjenjem v tujem jeziku ne pride blizu. Zato si z inovativnimi in na posameznika osredotočenimi pristopi prizadeva, da je pouk španščine kar se da zanimiv, da dijaki od pouka odnesejo čim več, predvsem pa, da so opaženi in da se prav noben ne čuti zapostavljenega, saj kot pravi je njen moto: “Bodi najprej človek! Spoštuj sebe in druge. Potem bo vse tako kot je treba.”

Delite to zgodbo

Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |