Anja Fideršek, OŠ Ketteja in Murna

Kot učiteljica se skušam zavedati, da so moji učenci čisto zares še vedno otroci.
Anja Fidersek

»Učitelj si mora prizadevati, da v svoji uri zaobjame vse svoje učence, od tistih glasnejših pa vse do tistih najtišjih in zadržanih, ki se sami nikoli ne izpostavijo.«

»Biti učitelj zame ni služba, pač pa je del tega, kar jaz sem,« odgovori Anja Fideršek, učiteljica slovenščine v OŠ Ketteja in Murna na vprašanje, kaj ji pomeni biti učiteljica. Čeprav je »glava družine« znotraj učilnice, pa je, kot pravi, ravno ona tista, ki se v šoli vsakodnevno uči novih stvari. “Moji učitelji so moji učenci, njihovi starši, predvsem pa moji sodelavci, ki z mano delijo dragocene izkušnje, ki jih je uporabljam le pri svojem delu, pač pa na marsikaterem področju svojega življenja.”

Je učiteljica s srcem, s pravim občutkom za vzgojo in poučevanje otrok ter posluhom za starše, njena srčnost, razumevanje in prizadevnost pa preprosto ne poznajo meja, jo opišejo znanci in starši njenih učencev. V resnici se pohvale vrstijo ena za drugo. Nedvomno je to  učiteljica, ki v razred vnaša prijetno vzdušje, spodbuja kolegialnost med učenci, je učiteljica, ki se zaveda, da dobre ocene niso edini cilj v življenju ter da so širina znanja, strpnost in kolegialnost prav tako pomembne lastnosti za vzgajanje naših mladih – mladih bodočih učiteljev, ki bodo na enak način kot Anja nekoč spreminjali družbo.

Prizadeva si , da v svoji uri zaobjame vse učence, od tistih glasnejših pa vse do tistih najtišjih in zadržanih, ki se sami nikoli ne izpostavijo. Prav ti učenci po navadi pohvale niti ne potrebujejo toliko, kot samo to, da so opaženi, pravi Anja. Venomer prisluhne učencem in jih spodbuja, da razvijejo svoj potencial. Prisluhne tudi tistim učencem s težavami in jim omogoča, da lahko kljub oviram in hibam, ki jih imajo, prav vsi brez večjih težav razvijajo in negujejo svoj potencial.

Kot učiteljica se zaveda, da so učenci čisto zares le še otroci. »Pogosto nanje gledamo kot na mlade odrasle in imamo do njih previsoka pričakovanja, ki jih seveda niso zmožni uresničiti. In ja, tudi devetošolci še vedno radi poslušajo učiteljevo glasno branje slikanic in všeč jim je, da jim, preden obrnem list na drugo stran, pokažem ilustracije. Ker točno to so – še vedno otroci.«

Delite to zgodbo

Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |