Nina Strlič, OŠ Koseze Ljubljana

»Vsak otrok je nekaj posebnega in izjemnega, zato bi morali prav vsakega obravnavati individualno, ne le tistih s posebnimi potrebami ali pa nadarjenih otrok. Prav ti “neposebni” in “povprečni” otroci bodo v prihodnosti glavni gradnik naše družbe.«
Nina-Strlič

»Biti učitelj ni le poklic, je način življenja. Učiteljski poklic v današnji družbi zagotovo ni dovolj cenjen, a prepričana sem, da se nekateri učitelji zelo trudimo učiteljski poklic ponovno dvigniti na zavidljivo raven. Želim si, da bi še več učiteljev ugotovilo, da je spoštovanost poklica zagotovo odvisna od prav vsakega učitelja in delavca na šoli«.

Nina Strlič je mlada učiteljica, ki otroke uči razumevanja, logičnega sklepanja in cikla življenjskega kroga skozi naravo, biologijo pa jim skuša približati skozi praktične načine in pristope. Otrokom zna prisluhniti in jih motivirati, predvsem pa jih uči s srcem in je učiteljica vrednot in življenja. Zahteva veliko znanja, a si vzame čas tudi za druge zadeve, ne le snov, in je otrokom učiteljica in prijateljica obenem, vse ob pravem času. Za svoje delo Nina pravi, da je v njeni učilnici najpomembneje, da ima vsak pravico do svojega mnenja, ki ga lahko pove na glas, brez neumesnih pripomb ostalih. »Znanje o delovanju mitohondrija, kroženju krvi po telesu in zakonitostih evolucije po dolgem in počez prehitevata zavedanje lastne vrednosti in sposobnost kritičnega razmišljanja. Otrokom večkrat razložim, kakšen biološki čudež je, da so tisti trenutek v prav tej učilnici, sposobni poslušati, govoriti in razmišljati,« pripoveduje učiteljica Nina in doda: »Kako zelo psihično in telesno zdravo družbo bi lahko imeli, če bi le vsak odrasel človek, ne samo učitelj, otroku znal razložiti, kako zelo poseben je prav takšen, kot je«.

»Učencem skušam skozi snov pri predmetu biologija in z lastnim zgledom privzgojiti občutek lastne vrednosti. V moji učilnici ne zasmehujemo in se ne norčujemo iz sošolcev ali drugih prisotnih pri pouku. Zelo pomembno je, da se naučijo poslušati, hkrati pa biti slišani in znati ubesediti svoje misli. Če znaš svoj talent, znanje in izkušnje uporabiti na pravi način, ti svetla prihodnost ne ubeži,« je prepričana Nina, ki se velikokrat zave, da je njeno delo vredno in koristno. Še posebej takrat, ko jo učenci, ki so pred leti končali osnovno šoli, obiščejo in ji povedo, kako zelo dobro jim gre v srednji šoli ali na fakulteti. Ali pa ko ji starši otrok osebno povedo, koliko jim pomeni, da je ona učiteljica njihovih otrok. »Starši cenijo učenje z zgledom ter predajanje znanja na zabaven način, skozi poskuse in neštete pogovore. Pridobivanje znanja je lahko tudi zanimivo in zabavno,« pove Nina.

»Največje priznanje za vsakega učitelja je, ko se zave, da ima v razredu avtoriteto, da se učenci na zabaven način veliko naučijo, med odmori pa ti zaupajo svoje največje skrivnosti. Učitelji tega poklica ne opravljamo, ker bi želeli imeti najnovejši avto ali pa vikend na eksotični lokaciji, temveč je to naše poslanstvo, ki ga opravljamo z vsem srcem. Od družbe potrebujemo le spoštovanje, podporo in razumevanje,« še pove Nina.

Delite to zgodbo

Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |