Nina Jelen, OŠ Ivana Skvarče

“Učitelj ni samo učitelj, učitelj je po malem vse. A učitelj je zares učitelj, če ima na pravem mestu srce.”

“Biti učitelj je najlepši poklic na svetu! Najlepši!!! Ker lahko delaš sto stvari. Ker si lahko izviren, ustvarjalen in ker je vedno drugače. Ker je trenutek, ko vidiš, kako nekemu učencu zasveti žarnica nad glavo – enak trenutku, ko si ful lačen in prvič ugrizneš v pico. In to je zares lep trenutek.”

Ko Nina govori o pozitivnih vidikih svojega dela, najprej izpostavi njen odnos do učencev: da vsakega izmed njih sprejema točno takšnega, kot je, “z vso prtljago,« dodaja. »Zame so vsi enaki in prav vse imam enako rada.” Otrokom želi pokazati, da jih spoštuje in jih naučiti, da so vsi, vključno z njo, ljudje s pozitivnimi lastnostmi in napakami obenem. Veliko pozornosti posveča motivaciji otrok, to pa ji zelo dobro uspeva s kreativnim podajanjem snovi; pri njej se učenci veliko gibajo, raziskujejo s konkretnimi materiali in delajo poskuse. Je nosilka projekta Varnost na spletu, kjer je izpostavila, kako pomembno je, da se z otroki pogovarjamo o varni uporabi interneta. Na to temo je izdala knjigo Ženičke in strički za daljnimi grički in napisala pesem in scenarij za istoimensko gledališko igro. Za projekt je bila tudi večkrat nagrajena. Lani je izvedla projekt o spolnih stereotipih, ki je bil tudi zelo pozitivno sprejet. »Otroci so veliko razmišljali o sebi, drugačnosti, lastni identiteti in sprejemanju ljudi okoli sebe.« Tudi za ta projekt je izdala knjigo z naslovom Lučka in Tine. Idej in kreativnosti ji ne zmanjka; nekatere zavije v projekt, druge zabeleži z videi, spet druge uprizori ali pa jih strne v članke. Svoja gradiva in učne priprave z veseljem deli s kolegi učitelji. Med dobrimi praksami, ki bi jih rada delila z drugimi, sta med drugim pisanje pisem bodočim učencem in vključitev teka v šolski vsakdan: »Z učenci vsak dan tečemo vsaj šest minut,« razlaga. Nekoč je napisala pismo bodočim učiteljem in jim ob koncu položila na srce: “Bodite srečni. Ker takšni boste za vaše bodoče mulčke najboljši.”

Avtor fotografije: Roman Šipić

Delite to zgodbo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |

account android arrow-alt-circle-down arrow-alt-circle-left arrow-alt-circle-right arrow-alt-circle-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up author bars behance blogger buffer caret-down caret-left caret-right caret-square-down caret-square-left caret-square-right caret-square-up caret-up cart-menu-1 cart-menu-2 cart-menu-3 cart-menu-4 categories chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up clock close comments cookies copyright coupon-discount date-modified date-published discord double-arrows-down double-arrows-left double-arrows-right double-arrows-up dribbble envelope-open envelope eye facebook fax flickr foursquare github gmail google-drive grid-view hashtag hollow-ring homepage instagram ios level-down-alt level-up-alt line link linkedin list-view login logout long-arrow-alt-down long-arrow-alt-left long-arrow-alt-right long-arrow-alt-up medium messenger mobile-menu mobile phone pinterest place qq quote-left quote-right quotes reading-time-hourglass reading-time-stopwatch reddit rss scroll-to-top search shazam shopping-bag shopping-cart side-panel-opening-2-left side-panel-opening-2-right side-panel-opening-left side-panel-opening-right skype slack small-arrow-down small-arrow-left small-arrow-right small-arrow-up sms snapchat soundcloud spinner spotify stackoverflow sync telegram tiktok times-circle tinder trello tripadvisor tumblr twitch twitter viber vimeo vine vkontakte website wechat whatsapp windows wishlist xing yelp youtube zoom