Anita Mirjanić, OŠ Gradec, Litija

»Kar učencem daš, to prejmeš nazaj.«
Anita-Mirjanić

»Družba in otroci se spreminjajo in zato je prav, da se spreminja tudi šolski sistem. In v prvi vrsti so učitelji tisti, ki morajo spremeniti svoje prijeme. Ni več dovolj, da učitelj snov poda, konec koncev so vse učne snovi in teme razložene na internetu. Učitelj mora postati nekdo, ki učence potegne ali navduši za vsebine, jih drži v nekem suspenzu. Biti učitelj je danes zato izjemno težko.«

Anita je učiteljica zgodovine, ki je že kot otrok vedela, da želi navduševati ljudi. Med dvema poklicnima željama (dramska igralka ali učiteljica) je nazadnje »zmagala« učiteljica v njej, za kar ji še danes ni žal, saj lahko prav v razredu željo po navduševanju ljudi vedno znova udejanja. Prepričana je, da je za dobre odnose potrebno veliko dela in da »kar učencem daš, to prejmeš nazaj«. »In ko učenci začutijo tvojo strast do dela, zagnanost, predanost, se jih to prime,« sporoča in dodaja, da je učence in njihove različne sposobnosti potrebno spoštovati, »a hkrati postavljati zelo jasne in profesionalne meje.« Prizadevanje za dobre odnose in medsebojno spoštljivo komunikacijo, ki vključuje tudi opravičilo za storjeno napako, velja po njenem mnenju tako za učence kot za starše in učitelje.

Kot učiteljica se zavzema za vseživljenjsko izobraževanje učiteljev ne le s strokovnega vidika, pač pa tudi za pridobivanje širšega znanja. »Učitelj mora biti strokovnjak s svojega področja, psiholog, retorik, motivator in poznati mora številne sodobne metode, prepoznati učne težave in še in še,« našteva, zakaj podpira predvsem izobraževanja in dodatna usposabljanja učiteljev. Prav tako se ji zdi pri spremembah in odločanju v šolskem polju nujna vključitev učiteljevih izkušenj.

V svoji praksi uspešno povezuje zgodovino z aktualnostmi, z življenjem, ki ga živimo oziroma z razumevanjem, da je preteklost del sedanjosti. Takrat zgodovina oživi, učenci pa z dramskimi vložki (tu se kaže dramska igralka v njej) predstavijo oziroma odigrajo zgodovinske osebnosti ali dogodke. »Če se le da, k takim projektom povabimo k sodelovanju tudi starše in seveda učitelje z drugih področij. Tako različne vidike teme povežemo v celoto,« opisovanje svojih pristopov zaključi Anita.

 

Delite to zgodbo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |

account android arrow-alt-circle-down arrow-alt-circle-left arrow-alt-circle-right arrow-alt-circle-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up author bars behance blogger buffer caret-down caret-left caret-right caret-square-down caret-square-left caret-square-right caret-square-up caret-up cart-menu-1 cart-menu-2 cart-menu-3 cart-menu-4 categories chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up clock close comments cookies copyright coupon-discount date-modified date-published discord double-arrows-down double-arrows-left double-arrows-right double-arrows-up dribbble envelope-open envelope eye facebook fax flickr foursquare github gmail google-drive grid-view hashtag hollow-ring homepage instagram ios level-down-alt level-up-alt line link linkedin list-view login logout long-arrow-alt-down long-arrow-alt-left long-arrow-alt-right long-arrow-alt-up medium messenger mobile-menu mobile phone pinterest place qq quote-left quote-right quotes reading-time-hourglass reading-time-stopwatch reddit rss scroll-to-top search shazam shopping-bag shopping-cart side-panel-opening-2-left side-panel-opening-2-right side-panel-opening-left side-panel-opening-right skype slack small-arrow-down small-arrow-left small-arrow-right small-arrow-up sms snapchat soundcloud spinner spotify stackoverflow sync telegram tiktok times-circle tinder trello tripadvisor tumblr twitch twitter viber vimeo vine vkontakte website wechat whatsapp windows wishlist xing yelp youtube zoom