Špela Jenko, OŠ Šenčur

»Učence želim naučiti, da so za svoje znanje in ocene odgovorni sami.«
Špela-Jenko

»Z veliko komunikacije, pozitivnim pristopom in načinom dela lahko dosežeš zelo veliko,« pravi Špela, Tržičanka, ki je že 19 let zvesta Osnovni šoli Šenčur. Je naravoslovka po duši in profesiji, zato vsakodnevno z veliko entuziazma poučuje matematiko, tehniko in tehnologijo, ter kar tri izbirne predmete: robotiko v tehniki, risanje v geometriji in tehniki ter obdelavo gradiv lesa.

Pravi, da z učenci splete dober odnos, z jasno postavljenimi mejami. S svojim načinom dela in svojo osebnostjo se jim vsakodnevno trudi biti vzgled. Predvsem pa si prizadeva čim bolj uživati v svojem delu in učence z zgledom motivirati za delo ter jih opremiti z znanjem, veščinami in pogumom za življenje.

»Poleg učne snovi želim svoje učence naučiti, da so za svoje znanje in ocene odgovorni sami. Vedno sem jim na voljo za pogovor, dodatno razlago, dodatne vaje …, vendar mora pobuda oziroma prošnja za to priti z njihove strani,« doda mama dveh najstnikov, ki sebe opiše kot ekstravertirano, empatično in timsko usmerjeno osebo. Prav tak je tudi njen način dela in odnos z učenci. Le-ta zajema veliko interakcije z njimi, ustvarjalnosti in raziskovanja. Tako je na primer pri izbirnem predmetu robotika v tehniki v vlogi učiteljice le prvo uro, ko predstavi način dela, osnove robotike in pa izziv. Vse nadaljnje ure nalogo učitelja prevzamejo kar učenci sami. Le ti s pomočjo predznanja, spleta, računalnika, številnih poizkusov … izziv rešijo sami. »Učenci so nad svojim uspehom navdušeni, predvsem zato, ker od začetka do konca razmišljajo s svojo glavo in sami pridejo do rešitve. Jaz jih s pomočjo dodatnih vprašanj in pobud zgolj usmerjam,« pripoveduje Špela, ki prisega na izkustveno učenje.

»Če si učitelj z dušo in telesom, ter si res rad v razredu z učenci, le-ti začutijo energijo in se ti pri delu pridružijo ne glede na metodo in obliko dela,« za konec še doda. Da dela prav in s srcem pa priča tudi veliko število otrok, ki na Osnovni šoli Šenčur za izbirni predmet izberejo robotiko v tehniki.

Delite to zgodbo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |

account android arrow-alt-circle-down arrow-alt-circle-left arrow-alt-circle-right arrow-alt-circle-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up author bars behance blogger buffer caret-down caret-left caret-right caret-square-down caret-square-left caret-square-right caret-square-up caret-up cart-menu-1 cart-menu-2 cart-menu-3 cart-menu-4 categories chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up clock close comments cookies copyright coupon-discount date-modified date-published discord double-arrows-down double-arrows-left double-arrows-right double-arrows-up dribbble envelope-open envelope eye facebook fax flickr foursquare github gmail google-drive grid-view hashtag hollow-ring homepage instagram ios level-down-alt level-up-alt line link linkedin list-view login logout long-arrow-alt-down long-arrow-alt-left long-arrow-alt-right long-arrow-alt-up medium messenger mobile-menu mobile phone pinterest place qq quote-left quote-right quotes reading-time-hourglass reading-time-stopwatch reddit rss scroll-to-top search shazam shopping-bag shopping-cart side-panel-opening-2-left side-panel-opening-2-right side-panel-opening-left side-panel-opening-right skype slack small-arrow-down small-arrow-left small-arrow-right small-arrow-up sms snapchat soundcloud spinner spotify stackoverflow sync telegram tiktok times-circle tinder trello tripadvisor tumblr twitch twitter viber vimeo vine vkontakte website wechat whatsapp windows wishlist xing yelp youtube zoom