Polonca Perkuš, OŠ Selnica ob Dravi

»Nikoli ne prehitevaj in ne hiti, nadaljuj počasi.«
Polonca-Perkuš

Otroške izkušnje nam velikokrat začrtajo življenjsko pot. Učiteljica Polonca Perkuš izhaja iz učiteljske družine. V svoji namišljeni šoli je »s prstom žugala nevidnim otrokom, ki so sedeli v klopeh, v namišljenih odmorih je klepetala na hodniku s kolegico, bila je stroga.« V svoji 39-letni praksi poučevanja pa je bila popolnoma drugačna. Delo z otroki jo bogati in ji daje energijo, prežene žalost in jezo, ki včasih prideta z njo v šolo, učenci jo razvedrijo, razjezijo, presenetijo. Cel spekter čustev in razgiban dan – kdo si ne bi želel takšnega delavnika?

Poučuje v prvi triadi, ki se ji zdi najbolj ranljiva, a odkrita skupina otrok. Vedno je stremela k novostim, dopolnjevanju frontalnega pouka in nekoliko drugačnem delu: spodbujala je opisno ocenjevanje, integrirani pouk v osnovni šoli, uvajala je didaktične pripomočke, ki jih je izdelovala na delavnicah skupaj s starši. Obenem ni pozabila na nadarjene in ob sobotah je zadnje vodila delavnice – delo je vedno moralo biti razgibano, aktivno in povezano z gibanjem. To je pomembno tudi zato, ker ima pred sabo pisan razred z učenci različnih okolij in predznanj. Dober in srčen pedagog mora znati te raznolikosti povezati in jih voditi. »Vsakemu učencu se skušam približati, ga bolje spoznati in graditi na njegovih močnih področjih.« Vsako znanje se gradi počasi in vztrajno. »Nikoli ne prehitevaj in ne hiti, nadaljuj počasi.« Prav te besede se lahko berejo kot pravo nasprotje svetu, ki se hitro vrti. Učiteljica se zaveda, da usvajanje znanja terja čas tako v učnem procesu kot v procesu spoznavanja otroka.  Poudarja, da je biti učiteljica seštevek različnih, za otroka »pomembnih drugih«: mama, oče, vzgojiteljica, zdravnica, čistilka, klovnesa, psihologinja, etnologinja.

Šola ni le skupnost učiteljev in otrok, pač pa prostor mnogih različnih deležnikov, zato se trudi za dobro komunikacijo z vsemi in za srčen ter razumevajoč odnos s starši. Ker se vprašanje meja dotika vseh področij našega življenja, je bistveno, da jih postavimo tudi staršem. Učiteljica Polonca staršem vedno ponudi roko, tudi zato, da jim jasno predstavi pravila igre.

Delite to zgodbo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Učitelji / Učiteljice

Zgodba meseca

Arhiv zgodb

Web: uciteljsem.si
Telefon: +386 40 510 661
E-pošta: uciteljsem@amcham.si

© 2019 | AmCham Slovenija | Vse pravice pridržane | Izdelava in oblikovanje Izi2Splet |

account android arrow-alt-circle-down arrow-alt-circle-left arrow-alt-circle-right arrow-alt-circle-up arrow-down arrow-left arrow-right arrow-up author bars behance blogger buffer caret-down caret-left caret-right caret-square-down caret-square-left caret-square-right caret-square-up caret-up cart-menu-1 cart-menu-2 cart-menu-3 cart-menu-4 categories chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up clock close comments cookies copyright coupon-discount date-modified date-published discord double-arrows-down double-arrows-left double-arrows-right double-arrows-up dribbble envelope-open envelope eye facebook fax flickr foursquare github gmail google-drive grid-view hashtag hollow-ring homepage instagram ios level-down-alt level-up-alt line link linkedin list-view login logout long-arrow-alt-down long-arrow-alt-left long-arrow-alt-right long-arrow-alt-up medium messenger mobile-menu mobile phone pinterest place qq quote-left quote-right quotes reading-time-hourglass reading-time-stopwatch reddit rss scroll-to-top search shazam shopping-bag shopping-cart side-panel-opening-2-left side-panel-opening-2-right side-panel-opening-left side-panel-opening-right skype slack small-arrow-down small-arrow-left small-arrow-right small-arrow-up sms snapchat soundcloud spinner spotify stackoverflow sync telegram tiktok times-circle tinder trello tripadvisor tumblr twitch twitter viber vimeo vine vkontakte website wechat whatsapp windows wishlist xing yelp youtube zoom